Fotocredits: Gwen Mamanoleas.
Er gaat wereldwijd ruim $34 miljard om in de seksspeeltjesindustrie. En de verwachting is dat dit zal groeien tot maar liefst $52 miljard in 2028. Als ik uitga van een gemiddelde prijs van €25,-, hebben we het dus al gauw over 1 miljard artikelen per jaar. Veel mensen hebben een of meerdere seksspeeltjes in huis. Maar waarom eigenlijk?
Een kleine geschiedenis van seksspeeltjes
Sommige websites beweren dat doctoren in het Victoriaanse tijdperk vibrators gebruikten om ‘hysterie’ bij vrouwen te behandelen. Deze diagnose werd gesteld bij vrouwen als een medische term die naar allerlei ‘vrouwenkwaaltjes’ verwees, van hoofdpijn tot een zenuwinzinking. Er is zelfs een film gemaakt over de uitvinder van de vibrator, die deze geschiedenis beschrijft. De behandeling was simpel: laat vrouwen een orgasme krijgen, en dan zijn al haar problemen voorbij. Een documentaire bij de BBC heeft dit verhaal echter naar het rijk der fabelen verwezen. Het boek waarop deze theorie is gebaseerd (‘Hysteria, van Rachel Maines – 1999) bleek achteraf nogal ongefundeerd, zoals blijkt uit recent onderzoek.
De eerste vibrators werden al voor 1900 door artsen gebruikt om spierpijn, of een stijve nek te behandelen. Op dat moment waren artsen nog helemaal niet bezig met het vrouwelijke orgasme. De eerste consumentenapparaten waren aan het begin van de 20ste eeuw eerder bedoeld als huidbehandeling voor bijvoorbeeld een strakkere buik, of minder rimpels in het gezicht.
Maar wie bedacht dan dat vibrators konden worden gebruikt voor seks? Nou, toen artsen merkten dat vibrators niet zo goed werkten tegen de kwalen waartegen de fabrikanten beweerden dat ze zouden moeten werken, moesten de fabrikanten op zoek naar een nieuwe markt. In 1903 verscheen de eerste advertentie van een apparaat dat mannen en vrouwen konden gebruiken voor seksueel plezier. Door wetgeving in de US uit 1915, mochten dit soort apparaten niet meer aangeprezen worden als medische apparatuur, waardoor fabrikanten zich nog meer gingen richten op consumenten. Toch duurde het nog tot ver in de jaren 1960 tot er ook echt openlijk over seks werd gesproken in advertenties. Tot dan werden termen als ‘echtelijk hulpmiddel’ gebruikt, om aan te geven dat ze ‘huwelijkse problemen’ konden oplossen.
In de decennia die volgden kun je zien hoe fabrikanten van seksspeeltjes een soort kat- en muisspel spelen met de wetgeving en de normen en waarden rond seksualiteit. Vanaf de jaren 1970 werden seksspeeltjes meer gericht op seksueel genot. Toen in de jaren 1980 de ziekte AIDS opdook, werden de eerste seksspeeltjes ontwikkeld die suggereerden dat je er besmetting mee kon voorkomen. Meer recent valt op dat speeltjes zich meer richten op gendergelijkheid en het dichten van de orgasmekloof. Technologische vernieuwing maakt nu ook seks op afstand over internet mogelijk met seksspeeltjes.
Waarom zou je eigenlijk een seksspeeltje gebruiken?
Er zijn een paar redenen om seksspeeltjes te gebruiken. Allereerst kunnen seksspeeltjes de rol van een partner vervangen. Als je geen partner hebt, en je wilt toch seks ervaren alsof je een partner hebt, dan zijn er kunstpenissen, kunstkutjes en kunstkontjes die die behoefte inlossen. Ook zijn er speeltjes die het effect van orale seks (pijpen, beffen) nabootsen, bijvoorbeeld.
Een tweede belangrijke reden is dat seksspeeltjes dingen kunnen die een partner JUIST NIET kan. Een vibrator kan lange tijd met kracht heel snel trillen. Dat doet een normaal mens niet na!
Maar misschien wel de belangrijkste reden is wat ook wel ‘het Coolidge Effect’ genoemd wordt en wat je zou kunnen omschrijven als ‘andere seks is lekker’.
Mevrouw Coolidge bekeek op een kippenboerderij hoe een haan met flink wat kracht de ene na de andere kip dekte. Ze richtte zich tot de gids die haar rondleidde en vroeg hem om deze haan – en vooral zijn viriele gedrag – onder de aandacht te brengen bij de president. Toen president Coolidge bij de betreffende haan kwam werd hij attent gemaakt op zijn gedrag, zoals zijn vrouw dat had verzocht. De president dacht even na en antwoordde toen: “Zeg, tegen mevrouw Coolidge dat er meer dan één hen is”.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat mensen en dieren eerder geneigd zijn tot seks bij een nieuwe partner. Voor mensen die in een langdurige relatie zitten, neemt op den duur de opwinding af. Seks kan dan een sleur worden en is niet meer verrassend. Om dan toch vernieuwing aan te brengen, kunnen seksspeeltjes een belangrijke rol spelen.
Wat is het beste seksspeeltje voor beginners?
Er zijn heel veel verschillende soorten seksspeeltjes, voor zowel mannen als vrouwen. Zo is er voor ieder wat wils. Maar waar moet je beginnen?
Iedereen is anders en iedereen heeft andere voorkeuren. Ook verschilt de anatomie van ieders lichaam en zullen je voorkeuren door de jaren veranderen. Daarom is de vraag wat het allerbeste seksspeeltje is, niet te beantwoorden. Dat is net zoiets als vragen wat de lekkerste chocola is, of de beste auto. Bovendien komen er bijna dagelijks nieuwe seksspeeltjes.
Het is met seksspeeltjes niet anders dan met eender welk apparaat dat je gaat aanschaffen; bedenk waar je het voor wilt gebruiken en wat jij lekker vindt. Hou je van penetratie, of van het wrijven over de clitoris of eikel (of een ander lichaamsdeel)? Hou je van anale seks, of van orale seks? Hou je van zachte tedere aanraking of meer van hard wrijven?
Om een goed seksspeeltje te kunnen kiezen, moet je dus weten wat jij – of jij en je partner – prettig vinden. Welk klusje moet het seksspeeltje klaren?
Wat voor soorten seksspeeltjes zijn er zoal?
Het is bijna onmogelijk om een compleet overzicht te geven, maar ik doe een poging om je een klein beetje wegwijs te maken. Grofweg zijn de volgende soorten seksspeeltjes in de handel:
- Dildo: dit is een fallus-achtig voorwerp – de ene keer met een realistische penisvorm en de andere keer met een fantasievorm – voor penetratie in de vagina of de anus. Let er op dat dildo’s voor anale seks zo zijn vormgegeven dat het ding niet in zijn geheel in je anus kan. Er zit dan een breed uiteinde aan om dat te voorkomen. Sommige dildo’s hebben een kromme kop. Dat is voor het stimuleren van de G-spot (in de vagina) of de prostaat (in de anus bij mannen).
- Vibrator: Een vibrator is eigenlijk een verzamelwoord voor alle seksspeeltjes met een motor, waardoor het apparaatje kan trillen. Er zijn vibrators in allerlei vormen. Grofweg zijn er vibrators voor penetratie en zogenaamde ‘oplegvibrators’, die je uitwendig gebruikt (bijvoorbeeld op de clitoris of op de eikel).
- (Magic) Wand vibrator: Het Engelse woordje ‘wand’ betekent zoiets als toverstaf. Dit zijn speciale vibrators die bedoeld zijn voor uitwendig gebruik. Ze zijn extreem krachtig en hebben erg diepe en harde trillingen.
- Mini- of bullet vibrators: Aan de andere kant van het vibratorspectrum is er de kleine vibrator. Veel minder krachtig dan de wand en te klein voor penetratie. Dit zijn typisch kleine dingetjes die je er makkelijk bij pakt, bijvoorbeeld om tijdens penetratie wat ‘bij te trillen’.
- Luchtdruk vibrators: Vibrator is eigenlijk niet het juiste woord. Deze apparaatjes maken gebruik van luchtdruk om orale seks na te bootsen bij vrouwen. Je gebruikt deze dingetjes door ze over de clitoris te leggen. Je ervaart dan het gevoel alsof er iemand (zacht) op je clitje zuigt. Het is onmogelijk om daar niet van klaar te komen. Maar echt!
- Tarzan of rabbit vibrators: Dit zijn vibrators die met wat fantasie een soort Y of W vorm hebben. De verschillende ‘takken’ hebben verschillende functies. De ene gaat in de vagina, terwijl de andere tegen de clitoris trilt. Een eventueel derde vertakking kan in of tegen de anus. Heel populair in de media, maar – als je het mij vraagt – totaal overgewaardeerd. Vaak zijn ze niet fijn bij in-en-uitgaande bewegingen en ze passen niet altijd bij ieders anatomie.
- Butt plugs: Dit zijn letterlijk een soort ‘stop’ – of plug dus – voor in de anus. Leuk voor iedereen die het lekker vindt om een gevoel van ‘gevuld zijn’ te hebben. Ze zijn er in veel soorten materiaal en in allerlei diktes en vormen.
- Sleeves of masturbators: Vergeef me de Engelse termen, maar een beter Nederlands woord is er niet. Dit zijn zachte hulzen waar je de penis in kunt doen. Een soort nepkutje (of kontje) dus. De binnenkant bevat meestal een zachte structuur voor extra stimulatie.
- Penisring: Dit zijn ringen die om de penis gaan en daardoor de bloedsomloop verminderen. Het effect is dat je erectie harder wordt en langer aanblijft. Sommige penisringen kunnen ook vibreren, wat fijn is voor zowel de drager als de partner.
- Couples vibrators: Vibrators speciaal voor stelletjes. Meestal bedoelen ze een U-vormig apparaatje dat in de vagina gaat en tegen de clitoris trilt. De bedoeling is dat je die ‘draagt’ tijdens de PiV (Penis-in-Vagina) seks, zodat beide partners extra stimulatie ervaren.
- Tril-ei: Dit zijn kleine eitjes die je in de vagina doet en die je partner dan op afstand kan bedienen.
- Tepelklemmen: Ja, er is meer! Tepelklemmen zijn een soort ‘knijpertjes’ die je op de tepel kunt doen.
- Glijmiddel: Glijmiddel is er niet alleen voor mensen met een vagina die moeite hebben met zelf nat worden. Ze maken penetratie makkelijker, voorkomen schraal worden, en soms bevatten ze ingrediënten die voor extra stimulatie zorgen (bijvoorbeeld omdat het gaat gloeien).
- BDSM: Ja, dit doe ik gemakshalve maar even als verzamelbak; er is een groot scala aan boeien, maskers, zweepjes en andere speeltjes, om je partner de bewegingsvrijheid te beperken of om harde of zachte pijn te laten ervaren.
- En nog veel meer … Want er zijn ook voorbinddildo’s, massageolie, anaalkettingen, neukschommels, peniskooien, sekspoppen, vibrerende slipjes, erectiepillen, bodypaint en nog veel, veel meer …
Marc van Lier
NBR PLaza