Veilig seksspeeltjes kopen

Fotocredits: Gwen Mamanoleas.

Je denkt bij veilige seks misschien aan het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen, maar er is meer. En juist over dat ‘meer’ zal deze reeks gaan. In dit deel bespreek ik hoe je op een veilige manier seksspeeltjes kunt kopen.

Zijn seksspeeltjes veilig?

Voordat je besluit om een seksspeeltje te kopen, is het goed om eerst iets te weten over de veiligheid van seksspeeltjes zelf. In het algemeen kun je zeggen dat seksspeeltjes veilig zijn, als je ze gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Maar dat is een klein beetje kort door de bocht.

Er is namelijk geen specifieke wet- en regelgeving voor fabrikanten van seksspeeltjes. Daardoor vallen seksspeeltjes een beetje tussen wal en schip. Soms ziet een toezichthouder een speeltje als ‘cosmetica’ en dan weer als ‘medisch instrument’. Je moet toch wat, als er geen regels zijn. Zo kun je vrij regelmatig op de verpakking van vibrators lezen dat ze ‘niet bedoeld zijn voor inwendig gebruik’. Natuurlijk zijn ze dat wel, maar zo omzeilt de fabrikant dat het speeltje niet aan strenge wetgeving moet voldoen van medische instrumenten.

Het gebrek aan regels betekent ook dat je als consument goed op moet letten en een beetje moet vertrouwen op de fabrikant en de winkel. En dat is lastig als je niet elke dag seksspeeltjes koopt.

Materiaal

Misschien wel de belangrijkste afweging die je moet maken is dat het materiaal waar het speeltje van gemaakt is lichaamsveilig is. Het ding komt immers in contact met je meest intieme lichaamsdelen. Sommige soorten kunststof bevatten ‘weekmakers’ om het plastic flexibel te maken. Deze weekmakers zijn echter bewezen kankerverwekkend. Koop daarom nooit seksspeeltjes die gemaakt zijn van ‘jelly’.

Andere materialen – zoals ABS – zijn poreus. Die bevatten minuscule kleine gaatjes, die je met het oog niet kunt zien, maar waar zich wel bacteriën in kunnen ophopen. Dit soort speeltjes moet je extra goed schoonmaken.

Veilige materialen zijn siliconen, metaal en glas (ja, dat lees je goed: seksspeeltjes van glas zijn superveilig!).

Prijs

Alle waren voor zijn geld. Dure seksspeeltjes zijn niet persé beter dan goedkope. Maar speeltjes die gemaakt zijn van betere materialen, die een sterke motor hebben, of die een betere batterij hebben, zijn vaak wel duurder. Voor €30 tot €60 koop je al leuke speeltjes, maar echt fantastische speeltjes zijn vaak wat prijziger.

Online of in de winkel?

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Als je een koopje hebt gevonden op eBay, Amazon, of Alibaba, dan zou dat weleens een namaak product kunnen zijn.

Online winkels zijn erg fijn, omdat je op je gemak kunt rondkijken, zonder dat iemand zich er mee bemoeit. Let er – voor dat je iets koopt – op dat de online winkel duidelijke retourcondities heeft. Verder moet de winkel een telefonische helpdesk hebben, die je in het Nederlands te woord kan staan als je vragen of klachten hebt. Ook heeft een goede online winkel een duidelijk privacy-beleid waarin staat hoe ze met jouw gegevens omgaan. Heeft de webwinkel dit soort dingen niet duidelijk vermeldt? Ga dan liever naar een andere.

Nu heb ik zelf een zogenaamde ‘affiliate shop’ (https://shop.nbrplaza.com). De afhandeling van mijn online winkel gebeurt door een van de grootste groothandels in seksspeeltjes van Europa: EDC. Dit is ook het bedrijf achter EasyToys. Het is een betrouwbaar Nederlands bedrijf met een eigen klantenservice en duidelijke voorwaarden, die jouw bestelling discreet verzendt. Andere goede online seksshops zijn De Paarse Keizerin, Mail & Female en EasyToys (maar er zijn er nog meer).

Als je het toch wat spannend vindt om online een speeltje te kopen, dan kun je natuurlijk naar een fysieke winkel. Het probleem is alleen dat er steeds minder van dit soort seksshops zijn in Nederland. Door de opkomst van het internet zijn de meeste van deze winkels opgedoekt. Het voordeel van een fysieke winkel is natuurlijk dat je het product eerst kunt zien en voelen. Maar het nadeel is dat het misschien een beetje gênant is als je vrienden zien dat  je uit zo’n winkel komt. Je kunt seksspeeltjes ook steeds vaker bij de drogist kopen, zoals bij ETOS, of NORMAL. Die staan echter niet toe dat je het product uit de verpakking haalt om te testen. En meestal zijn het speeltjes die alleen leuk zijn voor beginners. Bovendien loop je ook daar de kans dat je buurvrouw er net shampoo komt kopen …

TIP: hou een vibrator tegen het puntje van je neus om te testen hoe heftig de trillingen zijn!

Lees reviews

Heb je echt geen idee wat je moet kopen? Of heb je iets gezien, maar weet je niet of het wel een beetje een goed ding is? Google is dan je vriend. Typ de naam van het speeltje in op Google en voeg daar het woord ‘review’ aan toe. Tien tegen één dat je op de site komt van zogenaamde ‘influencers’ die het speeltje uitvoerig hebben getest. Vergelijk meerdere reviews van onafhankelijke toytesters. Goede Nederlandse toytesters zijn Climaximaal en TessTesst. Van sommige reviews maken zij zelfs YouTube filmpjes. Zelf schrijf ik ook vrij regelmatig reviews op mijn blog NBRplaza.com.

Hygiëne

Of je seksspeeltje veilig is of niet, heeft ook te maken met jouw eigen hygiëne. Maak voor en na gebruik je seksspeeltje altijd schoon. (Spat)waterdichte speeltjes kun je eenvoudig afspoelen onder de kraan met lauw water. Er bestaat ook zogenaamde toycleaner, maar die heb je eigenlijk niet nodig. Gebruik liever een washandje met wat milde zeep en was het goed na met schoon water. Let op met randjes waar makkelijk vuil tussen gaat zitten.

Als je goed voor je speeltje zorgt, kun je er jaren plezier van hebben!

Glijmiddel

Tot slot: Gebruik altijd (altijd!) een glijmiddel bij een seksspeeltje. Dat maakt het veel fijner. Nu kun je afstuderen op het onderwerp glijmiddel, dus daarom zet ik even wat vuistregels voor je op een rij: De stelregel is dat je bij speeltjes van siliconen een glijmiddel op waterbasis moet gebruiken. Als je vaak last hebt van een vaginale (schimmel) infectie, neem dan een glijmiddel dat geen glycerine en/of parabenen bevat. Als je een seksspeeltje hebt voor anaal gebruik, koop dan speciaal glijmiddel voor anale seks (maar zonder verdovende creme).

Heb je een vraag over seksspeeltjes, stel die dan gerust.

 

Marc van Lier

NBR Plaza