“Nee zeggen” voor beginners

Fotocredits: Andrea Piacquad.

Ik heb een vriend. Zijn naam is Rutger. Heel trouw, heel autistisch. Op het schoolplein hing hij de clown uit om de aandacht van meisjes te trekken. Ze vonden hem grappig, maar nee, ze wilden nooit verkering met hem.

Op de middelbare school werd hij weleens verliefd, maar daar was hij eigenlijk nooit blij mee. Zijn gevoelens verwarden hem en meisjes durfden hem niet te daten. Hij kwam een beetje zonderling over. En door de jongens werd hij gepest. School was sowieso ellendig. Nooit eens tijd om je fatsoenlijk te verdiepen in een project.

Rutger vindt kiezen moeilijk, nee zeggen, assertief zijn. Vooral wanneer hij gemanipuleerd wordt door iemand. Vrouw of man.

Nu is hij 25 en woont in zo’n typische vrijgezellenflat. Zijn eerste sekservaring deed hij op met een prostituée. Op zijn 21e wilde hij graag ontmaagd worden. Nee, niet graag, het voelde als bittere noodzaak. Ook de ervaringen opdoen die anderen al meegemaakt hadden.

Rutger zit op een gemengde schaakclub. Iedereen schaakt graag met hem. Omdat hij altijd vriendelijk is en lacht wanneer hij niet weet wat hij moet zeggen. Af en toe zet hij een briljante zet op het schaakbord. Hij offert een loper en zet de ander daardoor schaakmat. Op de schaakclub zitten meer mannen dan vrouwen maar de vrouwen daar zijn rete slim. Geen tuttige vrouwen, die meteen willen weten wat hij verdient. Gewoon vrouwen met wie je kunt praten over salamanders of over plasmabollen. Of over het percentage cacao in pure chocolade of over de beste science fictionfilm ooit.

“Zou Erica een oogje op me hebben?” Ze wil altijd meteen weer een nieuw potje met hem schaken wanneer ze van hem verloren heeft. Haar andere hobby is koken en over eten praten. Ze vroeg hem te eten, maar hij kon het niet geloven. Zo’n leuke, slimme vrouw? Dus Erica vroeg hem te eten en hij gaf geen antwoord. Erica was volhoudend, dus ze vroeg het de volgende week weer. “Rutger ik mag je graag. Kom bij me eten. Dan kunnen we schaakzetten oefenen.” Het was niet heel doorzichtig. Na het eten deed ze haar vest uit en ging uitnodigend op de bank zitten. Rutger ging naast haar zitten. Een softe zoen werd snel een wilde tongzoen. “Rutger, kom naar de slaapkamer.” Ze vreeën de sterren van de hemel. Hij gaf haar veel initiatief, ze had duidelijk veel meer ervaring dan hij.

Vanaf toen schaakten ze ieder week samen. Ze deden nooit een officiële mededeling maar iedereen op de schaakclub wist het: Erica en Rutger zijn een stelletje.

En toen kwam er een nieuwe op de schaakclub: Madelon. Blonde Madelon was een beetje zwijgzaam en helemaal niet zo goed in schaken. Maar ze wil het graag leren. Ze schaakt vaak met Rutger omdat hij zo rustig en omdat hij haar alles uitlegt van het herdersmatje. Ze bewondert hem. Haar vorige relatie is uit. En ze voelt zich alleen. Rutger legt haar uit hoe je met de schaakklok kunt werken. Steels raakt ze zijn hand aan. “Breng je me naar huis, Rutger? Mijn band is lek. Ik woon hier zo’n 10 minuten fietsen vandaan, vlak bij het winkelcentrum.” Rutger voelt zich gestreeld en hij vindt het een redelijk verzoek.

Madelon gaat bij Rutger achter op de fiets. Ze woont op de Eenodelaan bij het winkelcentrum en het park. Het is nog een beetje winter. Rutger draagt nooit sjaals. Madelon heeft zichzelf goed ingepakt tegen de gure wind. “Kom even mee naar binnen voor een kopje thee.” Ze doet wat jasmijnblad in een papieren theezak en maakt een grote pot thee. “Mijn woonkamer is een bende. Vind je het goed om samen op mijn bed thee te drinken?” Ze heeft een twijfelaar. Hij  voelt haar adem en ruikt haar geur. Hij raakt opgewonden van de mooie blonde Madelon. Ze doet haar maillot uit. “Waarom eigenlijk? Heeft ze het zo heet?” Madelon kruipt zo dicht bij hem dat ze zijn stijve pik kan voelen. Hij kriebelt een beetje met zijn handen in haar nek. Ze doet haar trui uit. Het is tamelijk warm in haar slaapkamer. Hij ziet haar tepels door haar shirtje prikken. Opeens schieten zijn handen onder haar truitje door naar haar tepels. Omdat ze kleine borsten heeft, hoeft ze geen BH te dragen. Fijn, denkt hij, altijd zo lastig om die krengen op een elegante manier uit te krijgen. Madelon fluistert geile woordjes in zijn oor. Hij wil haar. Hij wil haar nu.

“Zeg Rutger, ik houd niet van one night stands. Spreken we volgende week na de schaaksclub weer af? Dan leer jij mij schaken en ik weet nog heel veel standjes.” Rutger zegt niks maar vanavond ziet hij Erica. Zij wil ook altijd vrijen wanneer ze afspreken. Soms geeft hij aan dat hij moe is en dan respecteert ze dat.

“Heeft hij nu zomaar twee seksvriendinnen? Worden die dan niet jaloers op elkaar of zo? Maar waarom eigenlijk? Er is genoeg love and seks to go around.” Wat moet hij in godsnaam tegen Erica zeggen? Hij, die altijd zo voor eerlijkheid en logica is.

Pringgg. “Hoi Patricia. Hoe is die? ….. Patricia, ik vind 2 meisjes leuk en ik wil ze allebei geen verdriet doen. Ik ben zo bang om nee te zeggen tegen Madelon of tegen Erica. Ik heb nog nooit nee gezegd in mijn leven.”