Liefdevol zeggen ~ praten

Fotocredits: Everton Villa

Liefdevol zeggen/vragen wat je wil

Het kan heel verwarrend zijn als je relatie in een nieuwe fase komt. De fase waarin je intiem met elkaar wil zijn. Maar hoe begin je daar over? Hoe maak je duidelijk wat jij graag zou willen? En hoe weet je of jouw partner dat ook wil? Bovendien, wat wil jouw partner eigenlijk? Heel veel vragen, waar je al snel onzeker over kunt worden. Niet alleen voor mensen met een autismespectrumsoornis (ASS). Dit zijn vragen waar iedereen wel eens tegen aan loopt.

Flirten en Lichaamstaal

Het kan erg moeilijk zijn om de lichaamstaal van iemand anders te begrijpen en ook ‘flirten’ is misschien niet iets dat je beheerst. Als je het moeilijk vindt om op een ‘non-verbale’ manier duidelijk te maken wat je wilt en als aanraking of andere prikkels je afschrikt, dan is het best ingewikkeld om duidelijkheid te krijgen over wat jij wilt, of wat je partner wilt. Misschien weet je zelf(s) niet eens zeker waar je eigen behoeftes liggen?

Het kan misschien ook moeilijk zijn om te begrijpen waarom je partner nu even geen zin heeft in iets dat jullie vorige week wel hebben gedaan. En dat terwijl jij juist zo veel behoefte hebt aan routine.

Communicatie

Het is helemaal niet vreemd dat je vragen hebt en onzeker bent. Daarom helpt het om duidelijk tegen elkaar te zijn. Praten over zoiets dat zo privé is als seks, kan best moeilijk zijn. Toch is het belangrijk om te weten wat je partner wel en niet wil en om duidelijk te maken waar jij behoefte aan hebt.

 • Praat vooraf met elkaar, op een moment en een plaats waar jullie niet gestoord worden door anderen (bijvoorbeeld tijdens het eten, als daar niemand anders bij is, of als jullie samen een wandeling door het bos maken).
  Zeg bijvoorbeeld “Ik zou graag met jou over seks willen praten. Wil jij dat ook?”
 • Als dat zo is, stel dan veel vragen en luister goed naar het antwoord.
  Vraag bijvoorbeeld “wat zou jij allemaal lekker vinden?”, of “wat is een goed moment om seks te hebben?”.
  Maar vraag ook wat je partner niet wil. Ook dat is belangrijk om te weten. Bijvoorbeeld “Wat wil jij absoluut niet doen / dat ik doe?”
 • Dan kun je vertellen of jij dezelfde dingen ook wel lekker lijkt. Of misschien wel helemaal niet.
  Bijvoorbeeld: “Jij zei dat je graag [vul in] zou willen. Dat lijkt mij ook erg fijn / juist niet fijn.” Of: “Ik vind het fijn met jou, maar zou ook graag [vul in] een keer willen proberen. Vind je dat wat?”
 • Het kan ook zo zijn dat één van jullie iets noemt, waarvan de ander niet zo zeker is. Ook dat is voor jullie beiden goed om te weten.
  Zeg gerust ‘ik weet niet of ik dat fijn zou vinden, maar ik zou dat wel / niet willen proberen’.
 • Wil je graag iets anders dan wat jullie normaal doen? Bespreek het dan ook vooraf. Dan is het voor je partner geen verrassing en kun je toch nieuwe dingen proberen. Zeg bijvoorbeeld: “Zullen we de volgende keer dat we seks hebben [vul in] proberen?”
 • Ook tijdens het vrijen is het belangrijk dat je vragen stelt. Begin je vragen met ‘”vind je het goed als ik …”, of “zou jij het fijn vinden om …”.

Bedenk dat de wensen en fantasieën in jouw hoofd niet uniek zijn. Vrijwel iedereen denkt over dezelfde dingen. Zelfs over dingen waarvan jij misschien denkt dat ze ‘niet normaal’ zijn. De kans is dus best groot dat jouw partner ook weleens over dezelfde dingen heeft gefantaseerd of nagedacht. En je partner zou weleens dezelfde onzekerheid kunnen hebben. Het helpt daarom om een open gesprek te hebben, waarin het prima is als de ander aangeeft iets niet te willen.

Praten over seks is in het begin moeilijk voor iedereen. Maar als je eenmaal met elkaar in gesprek bent, dan zul je merken dat het ook fijn is om intieme dingen met elkaar te delen.

Marc van Lier

NBR Plaza