Fotocredits: Adonyi Gabor.
Liefhebben is een werkwoord: de 5 liefdestalen
We hebben allemaal een eigen manier om liefde te geven en te ontvangen. Maar meestal weten we dat niet zo precies van onszelf of van de ander.
Meestal weten we niet eens dat er verschillende manieren van liefde geven zijn!
Maar als je samen een relatie hebt, is het juist belangrijk dat je dit wél weet! Dat levert je namelijk een hoop plezier en liefde op!
Ik heb als relatiecoach regelmatig stellen gesproken die zeiden dat ze beide het gevoel dat ze vreselijk hun best deden en heel veel investeerden in de relatie, maar dat de ander het niet eens opmerkte. Geef je zoveel liefde, heeft de ander het niet eens door! Hoe frustrerend en eenzaam is dat?!?
Als je wél weet hoe je liefde geeft, kun je dit delen met je lief. Je kunt ook vragen hoe hij/zij het makkelijkste liefde geeft en ontvangt. Zo weet je tenminste van elkaar hoe je liefde kunt geven en ontvangen.
Het fijne is, het is best overzichtelijk. Er zijn namelijk 5 liefdestalen. Ik zet ze hier op een rijtje voor je met daarbij enkele voorbeelden:
Samen zijn
Samen iets doen – dat kan van alles zijn qua activiteiten, maar ook lekker samen TV hangen
Samen praten over het favoriete onderwerp van een van beide
Samen plannen maken voor iets leuks
Positieve woorden
Waardering uitspreken: benoemen wat je fijn vindt dat de ander gedaan heeft – hoe klein het ook is
Compliment geven
Aanmoedigen, stimuleren (zonder ‘moeten’, alleen steunend waar de ander dit fijn vindt)
Begrip tonen door bijvoorbeeld te luisteren, samenvatten, zonder oordeel
Kadootjes
Kadootjes geven en ontvangen (al dan niet zelfgemaakt)
Een bosje bloemen meenemen
Een kaartje sturen
Een aandenken geven
Helpen
Iets doen voor de ander
Even een kopje drinken maken
Een lekkere maaltijd maken
De auto vast ijsvrij maken, een fietsband plakken, een maaltijd koken
Een probleem met de pc oplossen
Lichamelijk contact
Hand in hand lopen
Tegen elkaar aanzitten
Knuffelen
Vrijen
Een kus bij binnenkomst of weggaan
Massage
Stoeien
Als het gaat om lichamelijk contact is het super belangrijk om te kunnen praten over wat jullie wel en niet fijn vinden. Zeker rondom intimiteit en seks!
Bij autisme kan er sprake zijn van overgevoeligheid voor bepaalde prikkels en aanrakingen, waardoor het snel te intens of zelfs pijnlijk is.
Er kan ook sprake zijn van ondergevoeligheid waardoor het bijvoorbeeld lastig is om te bepalen hoe hard of zacht je je lief aanraakt. Misschien pak je je lief daardoor onbedoeld hard vast, wat voor hem/haar niet prettig is of raak je nauwelijks aan, wat weer te weinig fijne prikkels geeft of ook naar kan voelen (soms is steviger aanraking fijn en hele zachte aanraking vervelend).
Dan is het nodig dat je elkaar helpt door letterlijk aan te geven wat fijn is en wat niet.
Dat vraagt dus om een ontdekkingstocht over elkaars lijf.
Het vraagt ook dat je samen hebt afgesproken dat je zó precies en eerlijk mag zijn naar elkaar. Dat is misschien heel spannend en kwetsbaar, maar daarmee zorg je wel dat het samenzijn heel fijn kan zijn.
Esther en Paul waren op lichamelijk vlak allebei totaal anders.
Esther was heel gevoelig voor mensen in haar buurt. Ze vond ze al snel te dichtbij. Aanrakingen vond ze al snel te heftig.
Paul was echter een groot liefhebber van fysiek contact – hij kon haar ook ineens vastpakken en stevig knuffelen. Esther schrok zich dan wezenloos en duwde hem boos weg. Paul voelde zich dan gekwetst en afgedankt. Ze kregen er steeds ruzie om en daar baalden ze van.
Voor Paul was ‘Lichamelijk contact’ duidelijk zijn belangrijkste liefdestaal. Dus elke keer dat hij Esther zo’n knuffel gaf, gaf hij zijn liefde aan haar en dus was het superpijnlijk dat ze hem dan zo weg duwde.
Esther heeft ‘positieve woorden’ als voorkeursmanier van liefde delen.
Door erover te praten hoe ze allebei zo’n knuffel ervaarden, kwamen ze erachter dat het voor Esther fijn was als Paul eerst even iets liefs tegen haar zei en dan een knuffel gaf. Dan kwam die knuffel ook niet meer zo onstuimig en onverwachts en genoot ze ervan.
Als Paul toch écht even impulsief een flinke knuffel wilde geven, riep hij terwijl hij op haar afliep met een geintje: “Let op! Knuffel in aantocht!!!”.
Even lekker samen gek doen dus En door het lachen, kon Esther zo’n knuffel dan ook prima hebben.
Hoe kom je er achter welke liefdestalen voor jullie belangrijk zijn om te gebruiken?
Let maar eens op wat jij meestal doet naar je lief. Dat is jouw voorkeurstaal (meestal heb je wel meerdere manieren die belangrijk zijn)
Let op wat je partner doet voor jou.
Probeer eens een paar verschillende dingen uit en deel met elkaar wat je fijn vond en wat niet.
Vraag de Checklist Liefdestalen aan door te mailen naar karin@mooilifecoaching.nl. Op deze checklist vind je ruim 30 praktische voorbeelden van liefde delen. Je vindt er ook een tip om de lijst samen met je lief door te nemen zodat je weet hoe jullie elkaar liefhebben.
Spelen met die liefdestalen maakt liefde zichtbaar en is gewoon superleuk om te doen!
Ik wens je veel plezier en een fijne verbinding met elkaar!
Karin Simonis-Wigbels
Autismecoach bij Mooi!Lifecoaching