Fetisj, wat?!

Fotocredits: Inna Myktas

“Heb je een idee wat jouw voorkeur is?”, wordt er gevraagd.

Je schudt nee, je bent niet gek. Dan is er zo meteen weer iemand die je maf vindt, een freak. Dan gaat ze je vast niet meer helpen met die vragen over seks. Dan blijft die frustratie eeuwig. Daar wil je vooral vanaf. Nu eindelijk eens duidelijkheid. HOE kan je een normaal seksleven hebben?! Hoe kan ik dit STOPPEN.

“Nee, ik ben nog maagd” zeg je daarom maar.

Hm. Dat werkte niet zoals verwacht. Ze glimlacht vriendelijk. Zou ze doorhebben dat je om de waarheid heen draait? Ze legt het vriendelijk uit, dat we vaak al wel een voorkeur hebben voor iets. Maar dit niet altijd door hebben. Of juist lastig vinden, of misschien zelfs eng? Omdat het niet altijd de standaard voorkeuren zijn, of juist dingen.

Je kijkt weg. Ja dus, ze heeft het door. Waarom doet ze dan nog zo vriendelijk?

Maandenlang heb je er al vragen over. Het is zo fijn om aan te raken. En als een meisje ermee speelt, oh man hou maar op!
Continu proberen te negeren, want normaal is het vast niet. Opzoeken in boeken wat voor gekke fetisj dit dan is. Of je nu een perverseling bent. En de vraag is simpel: hoe kom ik hier vanaf?

Foto’s met boa’s durf je al niet meer te maken. Ook al is de rode perfect bij dát personage! Niet omdat je dan seks wil, echt niet. Maar stel dat de opwinding zichtbaar wordt. Dat kan toch niet. Maar het antwoord hoe je dit stopt, heb je nog niet gevonden.

“Je hebt gelijk” besluit je daarom te zeggen. “Ik weet al wat ik fijn vind, maar het is zo raar.”

Ze is nog steeds vriendelijk en vraagt ernaar. Zo’n glimlach kan je niet negeren, dus je vertelt eerlijk over de boa’s. Het zachte gevoel terwijl het je toch weerhoudt te bewegen. “Een stevige zachtheid?”  Wauw! Exact dat!

Dan snapt ze het misschien toch?! En je vertelt het, alles. En dan wordt het duidelijk.

Ze vertelt dat iedereen zijn voorkeuren heeft. Dat ze allemaal terug te leiden zijn naar onze eigen Lovemap. “Dus de genegenheid die ik graag wilde?”
“Dat is inderdaad de rode draad die ik bij jou zie. Stevigheid en vastzitten wanneer ze jouw boa om je heen draait geeft je veiligheid, dat kan vanuit je autisme zijn. De zachtheid van de boa voelt fijn, zacht, genegen, liefdevol.”

Bijna iedereen heeft iets waar hij of zij echt opgewonden van raakt. We noemen dit een fetisj als iemand afhankelijk is van een niet seksueel item om seksueel opgewonden te raken. Maar het wordt vaak ook al gebruikt om aan te geven dat iemand iets heel erg opwindt, maar niet per sé nodig heeft. Een hele bekende is de voetenfetisj. Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat de meeste heel normaal zijn en dit allemaal ergens vandaan komt. Juist daarom valt er niet tegen te vechten.

Heb je er vragen over, of ben je bang dat je iemand anders ermee pijn doet? Dan is het handig om eens in gesprek te gaan met iemand.

Sharon Grijzenhout

Sekscounselor bij SGT Coaching