Alles is Liefde

Bordtekening: Helen Wanders

Seks, intimiteit – een gevoelig en persoonlijk onderwerp, ook voor mij. Ik geef graag mijn mening, maar die moet wel voor iedereen toegankelijk zijn. En dat valt met dit onderwerp niet mee. Laat ik om te beginnen het onderwerp relativeren: er zijn belangrijkere dingen dan seks en intimiteit in het leven en in de wereld! Al is het leven zonder best saai, als ik eerlijk ben.

Seks en intimiteit geven mij het een ultieme gevoel van ‘er mogen zijn, gewaardeerd worden’. Je deelt iets unieks met elkaar. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon ontzettend fijn. Voor mij heel belangrijk: zoiets fijns en persoonlijks deel je met een partner als je die hebt, niet met anderen. Ik snap dan ook weinig van open relaties en polygamie. Je deelt dan één van de belangrijkste aspecten van de relatie, van het leven, met iemand anders. Je doet jezelf tekort, en ook je partner(s). Vaak hoor je dat het dan alleen gaat om lust. Maar daar geloof ik niet zo in. Er komen altijd gevoelens bij kijken. Bovendien lijkt me het zo pijnlijk om je partner op datingsites te zien en te weten dat hij ergens anders aan zijn trekken komt.

Ik wil overigens niet beweren dat monogame relaties per definitie meer geluk en bevrediging brengen. Daarin komt het regelmatig voor dat seks en intimiteit verdwijnen of minder worden. Dat is jammer. Maar ik geloof wel dat ‘houden van’ je bij elkaar kan houden. Maar als je dan niet genoeg aan één iemand hebt, blijf dan single. Dan kun je onbeperkt genieten. Daar weet ik alles van. Ik ben zelf echt geen heilige. Seks en intimiteit zijn belangrijk voor mij. Ik ben er dan ook veel mee bezig, of naar op zoek. Soms te veel, al is het maar net met wie je dat vergelijkt. In de gay-scene kom ik wat dat betreft van alles tegen. Ik geloof nog steeds in monogamie, het huwelijk en liefde voor altijd.

Mijn mening over dit onderwerp heeft me vaak verhitte discussies en soms zelfs echte conflicten opgeleverd. Dat is niet anders. Ik sta gewoon voor wat ik vind en voor wat ik geloof. En als je echt vindt dat het anders zit, ga er dan voor!

Ik verbied niemand iets. Alles is liefde! Wees altijd eerlijk tegen jezelf en je partner(s). Is dit écht wat je wilt? Praat er open over. Dat doe ik zelf ook.

Joost Wanders

Joost Wanders schrijft columns over het leven met autisme.
Meer lezen of reageren? Kijk op
www.joostwanders.nl